kedd, április 08, 2008

Az elmult hét eseményei és a pürkereczi evangélizáció

A keddi napot általában a csaladommal töltöm. Ez számomra a Sabbat. Nem mindig sikerül betartanom, de törekszem, hogy mindent félretegyek és figyelni tudjak a gyermekeinkre és a felelségemre. Ez a nap azért is van, hogytudjak jobban odafigyelni önmagamra: elcsendesedni az Úr jelenlétében, visszatekinteni, kiértékelni mindazt amit végzek. Igazán ezek a csendes percek, órák formálják az ember jellemét.

Szerdán nem jól éreztem magam. Belső lázam volt, nagyon gyenge voltam. Kértem az Urat, hogy adjod erőt elvégezni feladataimat. Délelőtt meghívót szerkesztettem és a vásorban fénymásoltam. Délután kimentem Háromfaluba (Tatrang, Zajzon, Pürkerecz) a meghívókat szétosztani és a testvéreknek átadni, hogy ők is hivogassanak az evangélizációs hétre. Nyolc családot látogattam meg, kerestem fel. Időseket, betegeket is felkerestem és imádkoztam velük. Palikáéknál is voltam. Hála az Úrnak, hogy az imánkat meghallgatta és az édesapja jobban van. Valamennyire tudja mozgatni a kezét. Pellenkázni kell, amit eddig nem kellett. Paliéknak ez egy újabb kiadást jelent, havonta megvásárolni a pellenkákat. Pali 14-én ismét be kell menjen a kórházba sugarazásra. Van olyan gyógyszer, amit ő kell megvegyen. Szóval nem könnyű nekik ebben a helyzetben anyagilag. A Reménység Csoportban gyűjtünk, hogy segítsük ezt a családot. Ha valaki még csatlakozni akar, szívesen vesszük.
Megragadtam az alkalmat, és ahol csak lehetett imádkoztam a családtagokért, a problémákért amiket megosztottak velem. Este tíz után kerültem haza.

Csütörtök reggel már Vásárhelyre utaztunk a családommal és Mike Józseffel. Én és József a Vass Márta tv-nő temetésén vettünk részt, Erzsike a gyerekekkel Molnár Adináéknál maradt, ahol egy kedves angol házaspárral találkozott, akiket Angliában ismert meg az EMF-nél. Sokan eljöttek a temetésre, ezzel is kifelyezve együttérzésüket a Vass család felé. Az Úr vígasztalja meg kedves Vass Gergely testvérünket és gyermekeit, akiket legmélyebben érint a veszteség.
A kocsinkat javitani kellett Vásárhelyen. A fékrendszer meghibásodott. Ezenkívűl a kipufogó is letörött. Egy 31 éves Dáciánál már nem meglepő, ha itt ott javításra szorul. Amúgy nagyon sokat járok vele és hálás vagyok érte, mert két évig nem volt autóm. Sokat kellet álljak az útszéleken alkalmira várva. Most már könnyebb, mégha elég gyakran kell is javítani az autót.
Este értünk haza Négyfaluba. Amint beértünk a városba, ismét fék nélkül maradtam. Elfolyt a fékolaj. Csak a kéziféket használhattam, hogy hazaérjünk. Nem panaszkodtunk, hanem hálát adtunk Isten gondviseléssért, mert a Bogáton is elromolhatott volna a fék.

Péntek délelőtt a szerelőhöz vittem ismét az autót. Délutánra már el tudtam vinni a Reménység Csoport tagjait nőikörre Katica nénihez. A feleségem két hetente nőikört tart Négyfaluban. Ilyenkor én maradok a gyerekekkel. Miután vége volt, haza vittem a mozgássérülteket és utánna meglátogattam egy idős bácsit a kórházban. Egyedül él, nincs családja. A rokonaival nem a legjobb kapcsolatban van. Meglepődott, amikor meglátott. Nem gondolta, hogy fel fogom kersni. Isten munkálkodjon a szívében, mert nagyon pesszimista és megkeseredett. Imádkozunk érte, hogy megismerje Krisztus szeretetét és boldog öregkora legyen.

Szombaton, már korán reggel (4.15-kor) utnak indultunk Erdő Mózes testvérrel, hogy kellő időben elérjünk Kolozsvárra a Munkakongresszusra. Az én kocsimmal csak Mogyorósig mentünk, ahol csatlakoztunk Cséki Barna testvérékhez. Még Erdő Zoltán és a Barna tv. kissebik lánya volt az autóban. Jó beszélgetésünk volt. Cséki Barna tv.-ben az Urnak egy alázatos szolgáját ismertem meg, aki csenben és hűséggel végzi azt a munkát, amit Isten bízott rá. Az Úr áldja meg őt és munkáját tegye eredményessé. Talán jobban oda kelene figyelni szövetségi szinten is azon szolgatársakra, akik nem lelkipásztorok, de felavatott missziómunkások. Pl. a Barna testvér neve nem szerepel sehol a munkakongresszusi füzetben. Lehet, hogy még másoké sem. Ilyen alkalmakon róluk is meg kellene emlékezzünk és értékeljük, bátorítsuk őket hogy ne fáradjanak meg. A kogresszuson érezhető volt az Úr jelenléte. Sikerült egyetértésre jutni a kolozsvári telek és a szalárdi öregotthon kérdésében. Ha figyelünk az Úrra, akkor megmarad az egység a Szövetségünkben és számíthatunk Isten áldására.

Vasárnap délelőt és délután Pürkereczen szolgáltam. Délelőtt Úrvacsoráztunk a testvérekkel. Jó volt együtt járulni a kegyelem királyi székéhez, hogy irgalmat nyerjünk (Zsid 4,16). Mi, megváltott bűnösök, tudjuk, hogy kegyelem kenyéren élünk. Ahogy testünknek minden nap szüksége van a buzakenyérre, úgy lelkünket is Isten irgalmának és kegyelmének kenyere táplálja, amit minden nap magunkhoz vehetünk. Délután külön imádkoztunk az evangélizációs hétért, az ige szólókért és hallgatókért. Négyfaluban az egységről beszélgettünk (Ef 4,1-6). Hogyan jöhet létre az igazi egység közöttünk. Csak azok tudnak igazán egyek lenni, akik maradéktalanul átadják életüket Krisztusnak.

Hétfőn reggel nem tudtam Benit elvinni az óvodába, mer az autóm fele utnál megállott és nem gyúlt be többé. Megpróbáltam megjavítani, de hiába. Miután jól eláztam, vettem a maroktelefont és hívtam a szerelőt. Elvontatott a műhelybe és egy fél óra után már működött az autó. Platinát, gyertyákat és indukciós tekercset kellett cserélni. A tanulság az, hogy jobb idejében szakembernek szólni, mielőtt az ember elázik. Igy van ez a lelkiekben is. Ha valamiben elakadunk, azonnal hívjuk segítségül a mi Urunkat, hiszen Ő mondja "Hívj segítségül engem a nyomorúság idején! Én megszabadítlak, és te dicsőítesz engem" (Zsolt 50,15). Ő mindig segítségünkre siet és nem kell féljünk attól, hogy túl sokat fog kérni a kiszállásért és a javításért. Ő ingyen segít, viszont nagyon drága és minőséggi munkát végez. Ennek az árát már előre kifizette valaki. Krisztus drága vére és az ő sebei az ár, amely által meggyógyulhatunk. Hála érte.
Délután már el tudtam menni anyósom elébe az állomásra, aki vonattal érkezett Sarmaságról. Már egy fél éve nem volt nálunk. Eljött, hogy lássa az unokákat. Mindig nagy csomaggal jön. Megkérdeztem, hogy miért jön mindig ilyen nagy csomaggal? Erre ő azt válaszolta, hogy majd megtudom, amikor a mi gyerekeink is nagyok lesznek és elkerülnek a szülői háztól.

Este Pürkereczre mentünk a feleségemmel és Katica (mozgássérült) nénivel. Amint beértünk Pürkereczre kipukkant a kocsim kereke. Itt is az Úr gondviselését láttam, mert épp érkeztek Borzási Gyula tv-ék a mikrobusszal és felvettek bennünket. Áldott alkalmunk volt. Mint általában minden kezdéskor, kevesen jöttek el barátkozók a faluból, de imádkozunk, hogy a következő estékre eljöjjenek. Borzási tv. a Jn 11,20-27 alapján hirdette az ígét. Jézus a feltámadás tényét (1) a homályból a világosságra hozta, (2) az írásokból egy személybe helyezte és végül (3) a jövőből a jelen valóságává tette.
Miután kicseréltem a kereket, hazaindultunk.

Ma este János Csaba testvérem, a kovásznai gyülekezet és körzet lelkipásztora fog szolgálni. Kérlek imádkozzatok a ma esti alkalomért.